Zapraszamy na nową stronę Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska
www.gov.pl/web/gios

Banner z napisem Badania Odry

„Systemy produkcji i konsumpcji w Europie wymagają gruntownego przemyślenia” stwierdza Europejska Agencja Środowiska w tegorocznym raporcie wskaźnikowym.

W 2012 r. Europejska Agencja Środowiska (EEA) zainicjowała nową serię raportów wskaźnikowych, by przeanalizować, co w praktyce oznacza pojęcie zielona gospodarka, która jest obecnie oczekiwaną ścieżką rozwoju społeczno-gospodarczego państw i regionów. Celem raportów jest także ocena postępów osiąganych prze Europę w zakresie realizacji założeń zielonej gospodarki. Poprzednie dwa raporty z tej serii koncentrują się na efektywności gospodarowania zasobami przy równoczesnym zapewnieniu trwałości ekosystemów (Raport 2012, o którym informowaliśmy wcześniej) oraz na powiązaniach między zasobami naturalnymi, degradacją środowiska a dobrobytem ludzi (Raport 2013, o którym informowaliśmy wcześniej).

Tegoroczny raport wskaźnikowy Environmental impacts of production-consumption systems in Europe pokazuje natomiast globalny wymiar gospodarczej aktywności Europy w kontekście pojęcia zielona gospodarka i zapotrzebowania na dobra i usługi. Taka analiza jest niezwykle istotna z uwagi na fakt, że europejskie systemy produkcji i konsumpcji w znaczny sposób wpływają na inne regiony świata poprzez m.in. powstające w trakcie produkcji dóbr za granicą zanieczyszczenie powietrza, wód czy też wykorzystanie gruntów. Jednocześnie konsumenci z Europy mają niewielką wiedzę na temat skali tego wpływu, a decydenci w Europie mają bardzo małe możliwości jego ograniczania. Analiza problemu została przedstawiona na przykładzie wybranych systemów produkcji-konsumpcji: żywności, sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz odzieży. Systemy te w skali światowej wywierają ogromny wpływ na środowisko, kształtują styl życia, wpływają na zaspokajanie potrzeb konsumenckich oraz jednocześnie wiążą się z dużymi przepływami finansowymi.

Raporcie stwierdza się, że narzędzia dotyczące produkcji i konsumpcji, możliwe do zastosowania w Europie, mają ograniczony charakter, zarówno jeśli chodzi o oddziaływanie na wszystkich etapach cyklu życia produktu jak i zasięg terytorialny. Realizacja długoterminowej wizji zawartej w Siódmym Programie Działań na rzecz Środowiska Living well, within the limits of our planet wymaga więc przemyślenia i fundamentalnych zmian, by europejskie systemy produkcji i konsumpcji uczynić bardziej zrównoważonymi w wymiarze globalnym. W Raporcie zidentyfikowano pewne trendy społeczne i nowe modele biznesowe, które mogą być pomocne, np. innowacje społeczne, współkonsumpcję, prosumeryzm czy innowacje technologiczne.

Informacja EEA o raporcie

Początek strony

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.