Podsumowanie wyników badań
Substancja organiczna gleby
Materia organiczna gleb jest podstawowym wskaźnikiem jakości gleb decydującym o ich właściwościach fizykochemicznych, takich jak zdolności sorpcyjne i buforowe oraz procesach biologicznych, warunkujących wiele przemian, określanych mianem aktywności biologicznej. Wysoka zawartość próchnicy w glebach jest czynnikiem stabilizującym ich strukturę, zmniejszającym podatność na zagęszczenie oraz degradację w wyniku erozji wodnej i wietrznej.
Zachowanie zasobów próchnicy glebowej jest istotne nie tylko ze względu na utrzymanie produkcyjnych funkcji gleb, ale również z punktu widzenia roli gleb w sekwestracji (wiązaniu) węgla z atmosfery. O naturalnym zróżnicowaniu zawartości próchnicy w glebach decydują takie czynniki jak uziarnienie, położenie w terenie i stosunki wodne - gleby lekkie występujące w wyższych położeniach terenu, poza zasięgiem działania wód gruntowych, zazwyczaj cechuje niższa zawartość próchnicy od gleb zwięzłych o opadowo-gruntowym typie gospodarki wodnej. Najwyższą zawartością materii organicznej charakteryzują się gleby hydrogeniczne, powstałe w siedliskach zależnych od wody, takie jak czarne ziemie i gleby torfowe. Spośród czynników antropogenicznych na zawartość materii organicznej w glebie w największym stopniu wpływają: sposób użytkowania ziemi (tzn. rolniczy, łąkowy, leśny), intensyfikacja rolnictwa, rotacja roślin, obecność poplonów oraz poziom nawożenia organicznego.
W 2020 r. średnia zawartość próchnicy wyniosła 2,90%. W poprzednich edycjach monitoringu średnia zawartość wskazanego parametru oscylowała w przedziale 1,90-1,97%. W całej grupie analizowanych punktów nieznacznie przeważają gleby klasyfikowane w przedziale zawartości wysokiej (2-3,5%), ich udział stanowi 35%. Mniejszy udział (30%) mają gleby o bardzo wysokiej zawartości oraz gleby o średniej zawartości (29%). Najmniejszy udział mają gleby o niskiej zawartości próchnicy (6%). W odniesieniu do ubiegłych cykli monitoringowych średni poziom zawartości próchnicy uległ zwiększeniu. W porównaniu do poprzednich edycji wzrosła również zawartość maksymalna, którą zanotowano w punkcie 425 w woj. małopolskim (9,42%).
Największy udział profili o niskiej zawartości w próchnicę zanotowano w województwach: mazowieckim - 20%; podlaskim - 17%; lubelskim - 15%. Najwyższą średnią zawartością próchnicy charakteryzowało się województwo małopolskie - 3,74%, najniższą natomiast województwa podlaskie (1,95%) oraz opolskie (2,11%).
- Uziarnienie
- Odczyn i węglany
- Substancja organiczna gleby
- Właściwości sorpcyjne gleby
- Zawartość pierwiastków przyswajalnych dla roślin
- Całkowita zawartość makroelementów
- Całkowita zawartość pierwiastków śladowych
- Wielopierścieniowe weglowodory aromatyczne
- Pozostałości pestycydów chloroorganicznych i związków niechlorowych w glebach
- Pozostałe właściwości
- Wnioski
Substancja organiczna gleby | Jednostka | Wartość | Rok | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1995 | 2000 | 2005 | 2010 | 2015 | 2020 | |||
Próchnica | % | minimum | 0,79 | 0,77 | 0,72 | 0,76 | 0,62 | 0,63 |
maximum | 5,75 | 5,68 | 5,46 | 6,05 | 6,62 | 9,42 | ||
średnia | 1,95 | 1,96 | 1,9 | 1,97 | 1,94 | 2,9 | ||
mediana | 1,77 | 1,8 | 1,67 | 1,7 | 1,68 | 2,68 | ||
Węgiel organiczny | % | minimum | 0,45 | 0,45 | 0,42 | 0,44 | 0,36 | <0,5 |
maximum | 3,33 | 3,29 | 3,17 | 3,51 | 3,84 | 5,46 | ||
średnia | 1,13 | 1,14 | 1,09 | 1,14 | 1,12 | 1,67 | ||
mediana | 1,02 | 1,04 | 0,97 | 0,99 | 0,98 | 1,55 | ||
Azot ogólny | % | minimum | 0,021 | 0,035 | 0,036 | 0,038 | 0,04 | 0,03 |
maximum | 0,324 | 0,91 | 0,343 | 0,412 | 0,36 | 0,6 | ||
średnia | 0,098 | 0,106 | 0,098 | 0,112 | 0,12 | 0,13 | ||
mediana | 0,09 | 0,09 | 0,087 | 0,096 | 0,11 | 0,12 | ||
Stosunek C/N | minimum | 6,8 | 7,1 | 6,9 | 7,4 | 4,0 | 2,27 | |
maximum | 21,9 | 19,5 | 22,7 | 17,4 | 15,6 | 52,4 | ||
średnia | 11,9 | 11,3 | 11,6 | 10,4 | 9,4 | 14,8 | ||
mediana | 11,4 | 11,0 | 11,5 | 10,2 | 9,1 | 12,31 |